• Mijn naam is Marieke Verheul en ik woon samen met Peter en onze vier kinderen in Elst. Mijn twee zonen voetballen bij Spero en mijn twee dochters hockeyen bij HCOB. Ik ben een fanatiek supporter, dus regelmatig kun je mij langs de lijn vinden. Maar ook ben ik sinds kort vertrouwenspersoon voor Spero. Ik doe dit samen met Frans Petersen en ben in de plaats gekomen van Wendy Scheffel die er mee gestopt is. 

  Vanuit mijn eerdere werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs ben ik gewend om met vertrouwelijke informatie om te gaan, te luisteren, ondersteunen en te begeleiden. Tegenwoordig ben ik house manager en zet ik me in als lid van de activiteitencommissie op de school van de kinderen.  
  Voetbalvereniging Spero streeft ernaar om een veilige, sociale en plezierige sportvereniging te zijn. Binnen zo’n veilige omgeving kunnen leden met plezier voetballen, zich positief ontwikkelen en zich thuis voelen. Het voelt voor mij goed om me als vertrouwenspersoon in te mogen zetten en op die manier bij te kunnen dragen aan een sportklimaat waar iedereen zich prettig maar vooral veilig voelt. Dus voel jij je binnen je team niet fijn, omdat je het gevoel hebt te worden buitengesloten of gepest? Zijn er problemen in het contact met je trainer en/of leider die je zelf niet met hen durft te bespreken? Zijn er andere problemen, waardoor je je niet altijd goed kan concentreren tijdens de training of een wedstrijd? Is er iets gebeurd op de vereniging waardoor je nu steeds angstig of gespannen bent? Levert voetbal meer stress op dan plezier? 
  Zomaar een aantal dingen waar je als (jeugd)lid tegen aan kan lopen en niet goed weet hoe je dit zelf moet oplossen. Hierdoor kan voetballen, waar je eerder plezier in had, ineens minder leuk gaan worden. Heb je hier zelf last van of speelt er een ander probleem? Schroom dan niet om contact op te nemen. Ons mailadres is vertrouwenspersoon@svspero.nl 

  Vertrouwenscontactpersoon (VCP) (foto Frans) 

  s.v. Spero wil een voetbalvereniging zijn waar iedereen zich veilig en welkom voelt. Toch kan het gebeuren dat iemand dat anders ervaart. Dit is ongewenst gedrag en dat willen we stoppen. Als ongewenst gedrag voorkomt, willen wij dat als club graag weten en willen we jou daarbij ondersteunen. 
   
  Er zijn diverse vormen van ongewenst gedrag zoals: pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, bedreiging, gewelddadig gedrag. Maar personen kunnen ook andere problemen ervaren waardoor je niet kan zijn wie je bent, of je kunt je buitengesloten voelen. 
    
  Je kan zelf met deze punten te maken krijgen maar je kan het ook bij een ander zien gebeuren. Ook dan (als coach, trainer, begeleider, medesporter of ouder) nodigt Spero jou uit om contact te leggen met de Vertrouwenscontactpersonen (VCP). Bij een vermoeden van seksuele intimidatie zijn coaches, trainers en begeleiders dit zelfs verplicht om te doen. 
    
  Wat doet de VCP? 
  De VCP zal naar jouw verhaal luisteren en samen met jou kijken wat verdere stappen kunnen zijn. Soms is iets op te lossen binnen de vereniging, maar soms is het verstandig om er andere deskundigen bij te betrekken. Dit zal altijd in overleg met de melder gebeuren. De VCP is onafhankelijk. 
    
  Wie is de VCP van Spero? 
  Frans Petersen, een pensionado sinds 2010, is in het werkzame leven logistiek manager geweest bij een groothandels bedrijf. Is in 1989 in Elst komen wonen, een zeer goede keus, want hij woont er tot volle tevredenheid in deze prettige gemeenschap. Van 1990 tot 2010 is hij lid geweest van de jeugdcommissie, de eerste periode als groepsleider A-junioren en later als algemeen jeugdcoördinator. In 2012 is hij gevraagd om deel te gaan uitmaken van de commissie vertrouwenspersoon. Daarnaast is hij sinds 2015 coördinator van s.v. Spero Voetbal+ 

    
  Hoe kan je de VCP bereiken? 
  Via het e-mailadres vertrouwenspersoon@svspero.nl kan je contact leggen met de VCP. Hij/Zij neemt dan binnen 24 uur contact met je op. Het e-mailadres is uitsluitend bedoeld om een afspraak te maken en niet om daar al te vertellen waar het over gaat. 

  Reglement Vertrouwensfunctie