Waar was jij in '88?

Home > Nieuws > Waar was jij in '88?

Waar was jij in '88?

Datum: 23-06-2016
WAAR WAS JIJ IN '88?

Tussen honderden fans in de voetbalkantine van VV Gorredijk keek ik op een veel te klein beeldscherm naar de finalewedstrijd. Nog steeds zie ik de onwaarschijnlijk mooie goal van Marco van Basten, de gestopte penalty van Hans van Breukelen en de spelers op het houten bankje zitten terwijl ze hun benen gebroederlijk op de grond stampen van vreugde. Als kinderen zo blij met het Europees Kampioenschap.

Ons kampioenschap.

Zelden heb ik een mooier feest meegemaakt dan destijds, zelden voelde ik een grotere euforie dan in die dagen en zelden was ons land zo zwanger van de eensgezindheid als op dat moment.

Stiekem had ik hem dat willen zeggen, toen hij afgelopen donderdag zijn handtekening plaatste onder het driejarige contract tot technisch directeur van de KNVB. In plaats daarvan sprak ik hem over de zwaarbevochte overwinning van VV Staphorst op VV Noordwijk in de afsluitende bekerwedstrijd van dit amateurseizoen.

Snel trokken we de conclusie dat deze finale tekenend was voor episode 2015/2016 van het amateurvoetbal: ongrijpbaar, fascinerend, mooi en soms lelijk tegelijk. Een seizoen met 781.641 wedstrijden waarin de Koninklijke HFC uit Haarlem tot maar liefst 29 kampioenselftallen kwam, Carla Duyf met 69 jaar de oudste vrouwelijke speelster op de Nederlandse voetbalvelden was en agressieve voetballers (uit welke cultuur dan ook) tot Kamervragen leidden.

Maar het was ook het seizoen, waarin de KNVB met de ‘Winnaars van morgen’ zijn ambitieuze plan voor de toekomst ontvouwde. De nieuwe voetbalbijbel. Geschreven door vooraanstaande voetbalexperts en –vernieuwers. Ze deelden hun inzichten om het Nederlands voetbaltalent zo optimaal mogelijk te laten doorstromen, op te leiden en klaar te stomen voor nieuwe successen op de internationale voetbalpodia.

Allemaal zaken, die de technisch directeur van de KNVB onder zijn hoede krijgt. Hans van Breukelen wordt vanaf 1 juli de ultieme verbinder en inspirator tussen amateurvoetbal en het betaalde voetbal (alsmede clubs en de KNVB) als het om voetbal gaat. Met de gedrevenheid van een Europees kampioen zal hij de theorie uit de ‘Winnaars van morgen’ naar de praktijk brengen van de velden, zalen, pleinen en straten in het land.

“Dit is een goed stel hoor,” jubelde Theo Reitsma (op zijn manier). De good old commentator van de NOS luidde zo het begin in van de magische zomer van 1988. Zonder twijfel zie ik Hans van Breukelen dat kunstje nog een keer flikken.

Wedden?

Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl