spelen op kunstgras (vervolg)

Home > Nieuws > spelen op kunstgras (vervolg)

spelen op kunstgras (vervolg)

Datum: 02-12-2016

De afgelopen dagen was het sporten op kunstgras weer volop in het nieuws naar aanleiding van de onderzoeken van de bandenbranche naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van sbr-rubbergranulaat.

De resultaten van de eerste bevindingen van die onderzoeken (van circa 60 velden zijn de onderzoeksresultaten in de publiciteit gekomen) worden door verschillende partijen verschillend geinterpreteerd. De bandenbranche concludeerde dat er geen risico is voor de volksgezondheid omdat binnen de toelaatbare marges wordt gebleven, anderen concluderen dat er juist wel risico's zijn omdat niet binnen de toelaatbare marges wordt gebleven. De crux zit hem in "toelaatbare marges" . Hiervan worden verschillende definities gahanteerd.

Erg verwarrend dus allemaal. De Vereniging Sport en Gemeenten geeft aan dat er (nog) geen nieuwe feiten zijn. De Vereniging Sport en Gemeenten heeft ook contact gehad met het RIVM. Het RIVM heeft geen aanleiding om haar advies op dit moment te wijzigen nl. dat er gewoon gesport kan worden op kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat. Medio december worden de uitkomsten van het RIVM onderzoek verwacht. De VSG adviseerde de gemeente om dit onderzoek af te wachten en de gemeente heeft ons bericht dat ook te zullen doen.

Spero handhaaft mede gezien deze voortdurende onduidelijkheid haar besluit om uit te wijken met haar jongste voetballers (Champions League, F- en E junioren). Zij trainen en spelen hun thuiswedstrijden op natuurgras. Voor uitwedstrijden laten we het over aan de organiserende vereniging en de mening van individuele elftallen en ouders/verzorgers. Na wat aanloopproblemen in de organisatie van deze uitwijk, zijn nu alle randvoorwaarden ingevuld voor uitvoering van dit besluit. Het aangepaste trainingsschema staat op de website, tijdens trainingstijden is de poort tussen clubhuis en kleedkamers open en kan de verlichting door de trainers worden ingeschakeld. Op veld 7 zijn permanent 4 gele trainingsdoelen en 4 wedstrijddoelen geplaatst. Deze blijven daar zolang als de uitwijkmaatregel van kracht is.